Föld Napja és Fenntarthatósági Témahét a KZS-ban (2023. április 22., 24-28.)

admin küldte be 2023. 05. 04., cs – 13:40 időpontban

Ebben a tanévben a Föld napja és a fenntarthatósági témahét látványos rendezvénysorozattá nőtte ki magát az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola tanári kara és lelkes diákjai jóvoltából.

Gottl Elza tanárnő gondozta a Föld napi rendezvényeket. Három program valósult meg: a természetfotó-pályázat, madáretető-építési verseny, illetve befejeződött a nagy projekt, melynek keretében kertet létesítettünk az iskola udvarán. (A résztvevők jutalmazásáról szóló részt lásd alább.)

A kollégák segítségével a kert benépesítése meg is kezdődött virágokkal, fűszer- és gyógynövényekkel. A kertet a pénteki eredményhirdető rendezvényen egy bokor elültetésével avattuk fel ünnepélyesen. Ez a kis bokor, amely tulajdonképpen gyógynövény, jelképezi számunkra a természet védelme és az egészséges életmód melletti elkötelezettségünket.

A fenntarthatósági témahét keretében, melynek eseményeit Pósfainé Szarvas Éva és Bata Szimonella fogta össze, minden napra jutott a témához kapcsolódó figyelemfelkeltő és interaktív akció.

Hétfőn a diákok videófilmet nézhettek meg Fenntarthatóság és civilizáció címmel, kedden a hulladékmentes életmóddal kapcsolatos kártyapárokat kereshettek az iskolában. A szerdai napra a túlfogyasztás témájával összefüggő szövegkiegészítési feladatok jutottak, majd csütörtökön a fenntartható divat jegyében használt ruhákat alakítottak át és dekoráltak a "Ne vegyél újat, használd újra!" jelszó jegyében, majd a "SÉF the World" környezetvédelmi vetélkedőn részt vevő csapataink közül kettő (11.a, 11.b) tagjai ötletes feladatokkal és kóstolóval biztatták az arra járó diákokat és tanárokat a fenntartható és egészséges étkezési szokások kialakítására, elsősorban a húsfogyasztás csökkentésére. A hetet a pénteki, fenntarthatósággal kapcsolatos kvízverseny zárta. A győztes csapatok jutalomban részesültek, melyet az iskolai DÖK és Bata Nathaniel (idegenvezető) ajánlott fel. (Az eredményeket ld. alább.)

Ez az izgalmas heti program a Föld napi eseményekkel együtt bebizonyította, hogy diákjaink aktívan és kedvvel kapcsolódnak be olyan tevékenységekbe, ahol megmutathatják alkotókészségüket, és értéket teremthetnek akár fizikai munkával is.

EREDMÉNYEK

Föld napja

1. A természetfotó pályázatot két kategóriában hirdettük meg. Tájkép-, illetve növény- és állatfaj kategóriában. Az első válogatás után 108 fotó maradt, amelyből kiállítás nyílt az iskola aulájában. A diákok és a tanárok is szavazhattak, hogy mely fotókat tartják a legszebbnek, legjobbnak. A fotók elbírálásában egy szakmai zsűri is részt vett, amelynek tagjai a kreatív munkaközösség tagjaiból alakult. A zsűri mindkét kategóriában I., II. és III. helyezést állapított meg, valamint kategóriánként egy különdíjat is kiosztott olyan tanulóknak, akik valamilyen szempontból kiemelkedőt alkottak. A legtöbb közönségszavazatot kapott diákok is elismerésben részesültek.

A természetfotó pályázaton elért eredmények

Tájkép kategóriában:
  1. Vetró Brenda, 10.b osztályos tanuló (96-os kép)
  2. Veszelovszki Janka, 10.b osztályos tanuló (98-as kép)
  3. Virág Abigail, 12.a osztályos tanuló "Kiút a ködből" című képéért (53-as kép)

Különdíjat kapott Kalmár Kitti, 10.a osztályos tanuló a legszebb hazai tájfotók készítéséért.

Növény- és állatfaj kategóriában:
  1. Bányai Rebeka, 10.b osztályos tanuló (29-es kép)
  2. Császár Vivien, 9.a osztályos tanuló (24-es kép)
  3. Terhes Gréta, 9.c osztályos tanuló (20-as kép)

Különdíjat kapott Bogár Noémi 9.a osztályos tanuló a legfestőibb növényfotó készítéséért (34-es kép).

A legtöbb közönségszavazatot kapta:
  • Tájkép-kategóriában: Tóth Vivien,11.a osztályos tanuló (91-es kép)
  • Növény- és állatfaj kategóriában: Szekeres Katalin, 10.a osztályos tanuló (19-es kép)

2. A tanulók szép madáretetőket készítettek a versenyre, amelyekre szintén szavazni lehetett. Az elkészült etetők készítői közül az első négy részesült jutalomban. Terveink szerint a következő tanév elején az etetőket kihelyezzük az iskola udvarára, és a diákok bevonásával etetni fogjuk a madarakat.

A szavazatok alapján:
  1. helyezett: Purda Vivien, 9.a osztályos tanuló - Etetője egy nagy méretű, nád tetejű etető.
  2. helyezett: a 12.b osztály – Az ő etetőjük tulajdonképpen egy madár társasház.
  3. helyezett: az 1/13. fogászati asszisztens osztály - Ez egy csodálatos, zöldre festett etető, aminek külön érdeme, hogy teljes egészében újrahasznosított anyagokból épült.

Eredetileg három helyezést terveztünk kiadni, de mivel volt még egy etető, ami valamivel ugyan kevesebb szavazatot kapott, de szakmai szempontból talán a legjobban van megépítve, ezért különdíjat kapott: Dencsik Sára, 9.a osztályos tanuló. Az övé egy fehérre festett, kellően nagyméretű etető, van pereme, hogy ne szóródjanak szét a magok, és a teteje úgy van kialakítva, hogy nem ázik át, tehát minden szempontból tökéletes.

3. Az iskola udvarán létesítettünk egy kertet. A terület előkészítésében öt tanuló vett részt. Ők

  • a 10.c-ből Szügyi Olivér,
  • a 11.a-ból Hangya Róbert, Busa Péter és Szilágyi Rúben,
  • és a 11.b-ből Sándor Patrik.

A tanulók igazgatói dicséretben részesültek, és oklevelet, jutalmat is kaptak szorgalmas, kitartó munkájukért.

Fenntarthatósági témahét

A győztesek:

  • 11. b – "Hulladékmentes életmód" feladat
  • 10. c – "Túlfogyasztás napja" feladat
  • 10. b – "Kvíz a fenntarthatóságról" feladat

Köszönjük a szervező tanárok (Bata Szimonella (iskolai családsegítő), Boros Katalin Gyöngyi, Németh Zoltánné Torma Ida, Pósfainé Szarvas Éva és a kreatív ágazat munkaközösség tagjai) és diákok (a 11.a-ból Simán Valentina, Tikviczki Alexandra, Tóth Elina, Szabó Amanda, a 11.b-ből Molnár Barbara, Sánta Brigitta, Szokoly Brigitta) munkáját!

Képgaléria

01w