Szociális Munka Világnapja (2021. november 12.)

admin küldte be 2021. 12. 16., cs – 14:58 időpontban

A szociális ágazatban kisgyermekgondozó- nevelő szakon és akik egészségügyi ágazaton 9-10. évfolyamon tanulók vettek részt a rendezvényen. A Rákóczi Szövetség támogatásával valósult meg ez a rendezvény. A program célja kettős volt, egyrészt az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a szociális és egészségügyi ágazatban dolgozó szociális munkát végző szakemberek áldozatos munkájára; másrészt pedig, hogy egy olyan szakmai előadáson vegyenek részt tanulóink, ahol élményszerűen ízelítőt kapnak a tanulók a szociális munka hivatásának szépségéről.

Meghívott vendégünk Kiss Ágnes szociális munkás és bábművész volt, aki Szegeden a Kövér Béla Bábszínház intézményvetője és a Barboncás Társulat vezetője. Előadásában a "Barboncásbábterápia" foglalkozás, háromlépcsős módszerét mutatta be. A módszert elsődlegesen a Magyar SOS Falvakban élő gyermekek számára fejlesztette ki és alkalmazta.

A Háromlépcsős barboncás - bábterápiás foglalkozások eredménye képen az előzetesen kiválasztott egyén, vagy csoport képes lesz a lelki traumák és annak következtében kialakult érzelmi és lelki deficitek feldolgozására, a szociális kompetenciájuk és, a problémamegoldó készségük erősítésére alkalmas. Csoportos módszerek kapcsán átélésre kerül a bizalom élménye. Megnyílnak, identitástudatuk fokozódik. - Kiss Ágnes

Az előadás interaktív módon zajlott, az előadó megszólította és bevonta a tanulókat az előadásba. Az élményeit sok példával osztotta meg velük. Előadásában a szociális munka és a művészet egyvelege köszönt vissza. Olyan emberi sorosokat jelentetett meg előttünk, amelyekkel egy szociális munkás naponta találkozik. Mesélt elhanyagolt gyerekekről, családi tragédiákról, elszakított testvérekről. Közelebb hozta a valóságot a tanulókhoz, a szakmát a leendő szakemberekhez. Saját élmények bemutatásával azt is láthattuk, mennyire nehéz a segítő hivatásban dolgozók mindennapi élete.

Rendezvényünket hagyományteremtő céllal rendeztük meg.

szocialis_munka_vilagnapja_20211112